Vorige pagina

Hogeschool te Leeuwarden (NHL)

 

Met de ‘glazen ring’ wordt het vloeroppervlak van de school verdrievoudigd. Het bestaande gebouw van Bonnema vormt een laat voorbeeld van structuralisme. Hertzberger, een van de meest prominente architecten binnen deze stroming, koos er voor om het bouwwerk intact te laten. In plaats van er blokken aan toe te voegen, werd er een 30.000 vierkante meter omvattende ring omheen geplaatst.

Van bovenaf gezien vormt de twee verdiepingen tellende nieuwbouw een lijst rond het bestaande gebouw. Op de plaatsen waar een entree ‘onderdoor’ tot het binnenterrein is geschapen, wordt het bestaande gedeelte ook vanaf de zijkant zichtbaar.

De uitbreiding is flexibel ontworpen, toegespitst op nieuwe, vrijere vormen van onderwijs. Doordat de draagstructuur naar de gevels is geschoven, konden de ruimtes kolomvrij worden gelaten. Zo ontstaan er mogelijkheden voor een vrijere indeling van de faciliteiten. Deze bestaan onder meer uit flexwerkplekken, studielandschappen en lounges.

De oudbouw is niet helemaal ongemoeid gelaten. In het labyrintische gangenstelsel is meer orde aangebracht door twee loodrecht op elkaar staande assen op te waarderen tot hoofdstraten. Deze straten vormen tevens de verbinding met de nieuwbouw. In het oude gebouw kruisen ze elkaar in de centrale ruimte, die is voorzien van een daklicht.

Met de verbouwing en uitbreiding zijn er ook faciliteiten bijgekomen als een theater en een nieuwe mediatheek en fietsenstalling. De bouw heeft drie jaar geduurd en 89 miljoen euro gekost..

Copyright © Prins Panelen B.V. - 2018 - Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl